Grădinile cu flori din Sfântu Gheorghe

În prima zi în Sfântu Gheorghe, pe drumul de la vapor la camping, am văzut grădini cu flori minunate. Am mers apoi să fac câteva fotografii și să văd cine le îngrijește. Cele mai multe grădini erau ale unor femei singure, de peste 70 de ani. Deși au dureri de spate, de picioare și multe alte suferințe, femeile își udă florile și legumele în fiecare zi și țin totul în ordine în jurul lor. (Mai jos sunt fotografii din grădinile Anei, Antonei și Iftimiei și din alte curți din Sfântu Gheorghe).

Grădina Anei
Grădina Antonei


“Baba nu mai poate cu florile. Era și aicea și acolo, acum pune numai aici în față.”


S-a născut chiar în Sfântu Gheorghe. Avea un inel de argint pe deget și am întrebat-o dacă e verigheta ei. Mi-a povestit că verigheta de căsătorie era de aur. Dar când fiica ei a împlinit 18 ani, Antona i-a făcut cercei de aur din verigheta ei și a soțului, dăruiți la ora 12 noaptea. Apoi și-a cumpărat de la magazin un inel de argint pe care l-a purtat ca verighetă.


“30 de ani am trăit cu el și 30 de ani de când sunt văduvă. Ce să facem? Așa e viața omului."


Nu s-a mai căsătorit. El a fost primul, el a fost ultimul.

“Au fost trandafirii, au fost bujorii, dar de acum au trecut toate. Căci vreau să îți spun că au început în primăvara să înflorească, dar acum și așa călduri, sigur, i-a zăpăcit. Uite furtunul am întins. Cu găleata baba nu poate să care.”


Grădina Iftimiei

Iftimia are un pui de găină de care zice că e obraznic, Bibica. Se urcă peste tot. Numai el a supraviețuit din zece puișori, și Iftimia ține mult la el. El îi ține de urât. Udă roșiile cu furtunul mai întâi, se odihnește și apoi trece la flori.


Alte grădini din Sfântu Gheorghe